3

پیاده راه عالی قاپو (اسفریس)؛ گذر فرهنگ و هنر اردبیل

پیاده‌راه اسفریس در بهار سال ۱۳۹۸ به بهره‌برداری رسید و مورد استقبال مردم قرار گرفت. ایجاد این پیاده‌راه که در بین اهالی به پیاده‌راه عالی‌قاپو و پیاده‌راه اسفریس شهرت یافته است، در جوار بقعه تاریخی شیخ صفی الدین اردبیلی، فضایی برای فراغت و آرامش مردم اردبیل و گردشگران فراهم کرده است.

پیاده راه عالی قاپوی اردبیل بنام اسفریس نامگذاری شده است.

اسفریس،اسپرس،اسپریز،اسپرز،اسپرسپ،اسفرسف،اسبریس و اسپریس به معنای میدان جنگ،میدان اسب دوانی و لغتی که از اوستا و متون قدیمه ایرانی گرفته شده است. کلمه اسفریس فقط در شهر اردبیل بکار نبرده شده است، میدان اسپریس نام محله­ای در اصفهان که میدانی منسوب به آن است،و به نقل از کتاب مسالک الممالک اصطخری از دروازه های سیستان می باشد و آخرین مکانی که بنام اسفریس نام برده شده است محله ای در سبزوار.

بنابر گواهی مفسر اوستا در زمان ساسانیان و نامه پهلوی بندهش ،اسپریس میدان تاخت و تاز اسب ،بدارازای دوهزار گام است .((فرهنگ ایران باستان ،تالیف پور داود ج ۱ص۲۲۴)) مولف برهان گوید :اسبریس بر وزن ومعنی اسپریز است که میدان و عرصه اسب دوانیدن باشد وبکسر اول هم هست .اسفریس در فرهنگ اسد نخجوانی به معنی راهی که اسب بیک روز تواند پیمود ،یک میدان اسب و رزمگاه آمده است .

با وجود تمامی شواهدی که در متون تاریخی دست اول آمده است اسفریس باید دروازه و میدانی مهم در شهرهای ایران بخصوص اردبیل باید باشد نه باغ بزرگ دراردبیل .

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *