اغلب افراد مهارت اسپیکینگ یا همان مکالمه را مهمترین مهارت زبانی میدانند؛ زیرا مشهودتر از دیگر مهارتها بوده و به طور مستقیم در برقراری ارتباط با دیگران تاثیرگذار است. بسیاری از موسسات آموزشی زبان انگلیسی به دلیل اهمیت این مهارت، بیش از دیگر مهارتها بر آن تاکید کرده و یا حتی دورههای گفتگوی آزاد (Free Discussion) برگزار میکنند تا زبانآموزان تسلط بهتری در مکالمه به زبان انگلیسی را کسب کنند. علیرغم اینکه مهارت اسپیکینگ در ارتباط موثر با دیگران شکل گرفته و رشد میکند، روشهای متعددی وجود دارد که شما میتوانید در خانه و بدون پرداخت هیچ هزینه اضافی آن را بهبود ببخشید.
اهمیت بالای مهارت اسپیکینگ و علت آن!
مهارت اسپیکینگ مهمترین مسیر ارتباطی شما با دیگران است که بدون آن در کشوری بیگانه دچار مشکلاتی اساسی خواهید شد. به همین دلیل بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت به کشوری انگلیسی زبان را دارند، بیش از هرچیز در جهت تقویت مهارت اسپیکینگ خود میکوشند. به طور مثال اگر شما قصد تحصیل در کانادا و یا مهاجرت کاری به این کشور را داشته باشید، نه تنها باید از سطح متوسطی از دانش زبانی برخوردار باشید تا در مکالمات روزمره خود دچار مشکلی نشوید، بلکه برای تاثیرگذاری بیشتر در مصاحبه با کارفرما یا اساتید تحصیلی خود (مقاطع ارشد و دکتری) بهتر است تسلط خوبی در زبان انگلیسی داشته باشید. همچنین شما میتوانید از طریق تقویت مهارت اسپیکینگ خود، اعتماد به نفستان را نیز تقویت کرده و با آرامش بیشتری به معرفی خود و ایدههایتان بپردازید. در این مطلب 15 روش تقویت مهارت اسپیکینگ در خانه را معرفی میکنیم.
1-تقویت مهارت شنیداری
مهارت شنیداری و اسپیکینگ ارتباطی مستقیم و تنگاتنگ با یکدیگر دارند، به نحوی که تسلط بر یکی، میزان تسلط بر دیگری را نیز افزایش خواهد داد. پس اگر میخواهید با سهولت بیشتری به زبان انگلیسی صحبت کنید، از منابع شنیداری زیادی استفاده کرده و در جهت تقویت مهارت شنیداری خود بکوشید. تماشای فیلم و سریال، گوش کردن به موزیک، پادکست، کتاب صوتی و … میتواند به شما کمک کند تا از طریق تسلط بر مهارت شنیداری، مهارت اسپیکینگ خود را نیز بهبود ببخشید.
2-گسترش دایره لغات و دانش زبان انگلیسی
برای اینکه بتوانید در هنگام صحبت کردن، افکار خود را به درستی بیان کنید، نیاز دارید تا تعداد لغات و عبارات زیادی را بدانید. در واقع یادگیری لغات جدید یکی از توانمندیهای پایه در هر زبانی است که به فرد یادگیرنده کمک میکند تا دانش خود را وسعت بخشیده و مهارتهای خود را تقویت کند. به عبارت، بهتر یادگیری لغات و عبارات در تقویت هر چهار مهارت خواندن، شنیدن، گفتن و نوشتن تاثیری مستقیم دارد. اگرچه بهتر است به خاطر داشته باشید که حفظ کردن حجم زیادی از لغات بدون هدف و تکنیکهای ضروری، نه تنها به دانش زبانی شما کمکی نکرده، بلکه میتواند موجب سردرگمی شود.
3-خواندن متن با صدای بلند
خواندن کتابها، روزنامهها و متون انگلیسی زبان میتواند تا حد بسیار زیادی دانش زبانی شما را افزایش دهد. جالب است بدانید که علاوه بر مهارت خواندن، این موضوع بر مهارت اسپیکینگ شما نیز تاثیری مستقیم دارد. تنها کافیست که تمامی متون مورد نظر را با صدای بلند بخوانید! در این راستا هم نگران نباشید، حتی اگر در آغاز، انجام این کار به نظرتان عجیب میرسد و یا کلمات را اشتباه تلفظ میکنید. مداومت در این امر، سرعت شما را افزایش داده و آگاهیتان را نسبت به نحوه تلفظ واژگان افزایش میدهد.
همچنین توجه داشته باشید که شما میتوانید با کمی تمرین طرز بیان خود را با توجه به قواعد intonation و stress ها در زبان انگلیسی تقویت کنید. پس از مدتی متوجه میشوید که میتوانید روانتر و سلیستر از قبل صحبت کنید.
4-فکر کردن به انگلیسی و حرف زدن با خود
یکی از بهترین روشها و از طرفی راحتترین روشها از بابت اینکه از صحبت با صدای بلند یا مکالمه با شخصی خجالت میکشید، همین روش میباشد. برای تبدیل کردن انگلیسی به بخشی جداییناپذیر از دنیای خود، باید بتوانید به این زبان فکر کنید. اگر از آن دسته افرادی هستید که در طول شبانهروز زمان زیادی را به فکر کردن اختصاص نمیدهید، پیش از خواب به این عمل بپردازید. میتوانید اتفاقات روز را مرور کنید و یا به برنامههای فردای خود فکر کنید. تنها باید تلاش کنید تا به زبان انگلیسی فکر کنید. این موضوع پس از مدتی کوتاه تبدیل به یک عادت شده و موجب میشود تا بیشتر با زبان انگلیسی انس بگیرید.
همچنین بهتر است که گاهی افکار خود را با صدای بلند به زبان آورید. روبهروی آینه بایستید و با خود شروع به صحبت کنید. تعجب نکنید! این روش یک تکنیک جهانی برای تقویت مهارت اسپیکینگ است. همه ما هنگام صحبت کردن متوجه زبان بدن خود و یا نحوه بیانمان نیستیم، با صحبت کردن روبهروی آینه شما میتوانید نسبت به ضعفهای خود آگاه شوید و اعتماد به نفس خود را جهت صحبت به زبان انگلیسی افزایش دهید.
5-ضبط صدای خود هنگام حرف زدن
فرقی نمیکند که در حال خواندن از روی متنی انگلیسی هستید و یا با خودتان صحبت میکنید، همواره صدای خود را هنگام صحبت کردن به زبان انگلیسی ضبط کنید. این کار به شما کمک میکند تا اشتباهات خود را تشخیص داده و در جهت اصلاح آنها بکوشید. این تمرین در واقع برای آمادگی آزمونهای بینالمللی همچون تافل نیز به شدت توصیه میشود. به خاطر داشته باشید که هر فایل ضبط شده را با دقت گوش کرده و حتی اگر میتوانید برای فردی که نسبت به شما در سطح بالاتری قرار دارد بفرستید. هر نقصی که در تلفظ، استرسگذاری، طرز بیان و … وجود دارد را شناسایی کنید و تلاش کنید تا در دفعات بعد با تمرکز بر آن موضوع، آن را تکرار نکنید.
6-بازگو کردن یک داستان یا خاطره
حتما شما هم داستانها و خاطرات زیادی را در ذهن خود دارید که بتوانید در جمعهای دوستانه آنها را بازگو کنید. این بار تلاش کنید تا این داستانها یا خاطرات را به زبان انگلیسی تعریف کنید. حتی میتوانید یک داستانی را که خواندهاید، فیلمی را که تماشا کردهاید و یا یک اثر زیبای هنری را که دیدهاید را به زبان خود مجددا بازگو کنید. هدف از این تمرین فکر کردن به زبان انگلیسی و تمرین مهارت paraphrasing یا همان ترجمه و تفسیر است. یعنی توانایی اینکه بتوانید جملات را به نحو متفاوتی بیان کنید به طوری که معنای آنها دستخوش تغییر نگردد.
اگر هنوز برای صحبت کردن به زبان انگلیسی در میان دوستانتان اعتماد به نفس کافی را ندارید، ابتدا برای مدتی در برابر آینه تمرین کنید. پس از چندین بار تمرین، حداقل یک بار در جمع دوستان و آشنایانتان آن را بازگو کنید. همچنین در این راستا روشهای مختلفی وجود دارد، شما میتوانید به صورت حضوری، تلفنی یا حتی ویدیو چت این تمرین را انجام دهید.
7-تکنیک تقلید (Shadowing)
این روش نیز یکی دیگر از تکنیکهای شناخته شده برای تقویت مهارت اسپیکینگ است. پیشفرض تکنیک تقلید این است که شما از طریق تکرار و تقلید آنچه میشنوید، میتوانید در بیان آن مطلب تسلط کافی را کسب کنید. برای انجام تمرین میتوانید از منابع مختلفی همچون فیلمهای سینمایی، کتابهای صوتی، ویدیوهای یوتیوب یا هر فایل صوتی و تصویری دیگری استفاده کنید. هر جمله را ابتدا به دقت گوش کنید و تکرار کنید. تلاش کنید که علاوه بر تلفظ، به نکات مهم دیگری چون تن صدا، طرز بیان و تاکیدهای جمله نیز دقت کرده و همگی آنها را عینا تقلید نمایید. تمرین در برابر آینه که در بندهای قبلی نیز ذکر کردیم، میتواند در این مورد نیز به شما کمک کند. به طور مثال تقلید مکالمه از یک سریال یا فیلم.
8-انتخاب یک لهجه و تسلط بر آن
همه میدانند که در زبان انگلیسی لهجههای مختلفی چون لهجه بریتانیایی، آمریکایی، استرالیایی و… وجود دارد. هنگام صحبت کردن به این زبان بهتر است تنها یک لهجه را انتخاب کرده و در آن مسلط شوید. ترکیبی از چندین لهجه نه تنها جلوه مناسبی ندارد، بلکه حتی مهارتهای شما را زیر سوال میبرد.
9-تمرین Tongue Twister ها
تا به حال هنگام بیان کردن یک جمله با کلمات مشابه دچار چرخش زبانی شدهاید؟ به طور مثال در زبان فارسی گفتن جملاتی چون «شیش سیخ کباب سیخی شیش هزار» یا «دیگ رو ریگه، ریگ رو دیگه» پشت سر هم چالشی واقعی به نظر میرسد و تنها با تمرین امکانپذیر است. در زبان انگلیسی نیز به این جملات Tongue Twisters میگویند و تمرین آنها میتواند به مهارت اسپیکینگ شما کمک قابل توجهی کند. شما میتوانید از تکنیک روبهروی آینه صحبت کردن و ضبط صدای خود بهره گرفته تا این تمرین را انجام دهید. برخی از جملاتی که میتوانید در این راستا از آنها استفاده کنید عبارتند از:
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Betty Botter bought some butter.
The sixth sitting sheet-slitter slit six sheets.
You know New York, you need New York, you know you need unique New York.
She sells sea-shells on the sea-shore. The shells she sells are sea-shells, I’m sure. For if she sells sea-shells on the sea-shore Then I’m sure she sells sea-shore shells.
Pad kid poured curd pulled cold.
Give papa a cup of proper coffe in a copper coffe cup.
How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood
10-همخوانی با آهنگ
تا به حال برایتان پیش آمده که در هنگام شنیدن یک آهنگ همگام با آن شروع به خواندن کنید؟ جالب است بدانید که این کار میتواند در تقویت مهارت اسپیکینگ شما موثر باشد که مسلما در اینجا منظور ما آهنگ انگلیسی زبان است. کافیست موزیکی مورد علاقه خود را در زبان انگلیسی پیدا کرده، سپس چندین بار هنگام گوش کردن به آهنگ همزمان به متن آن نگاه کنید تا نحوه تلفظ صحیح واژگان را دریابید. پس از تسلط بر متن و به خاطر سپردن آن، هم پای خواننده شروع به خواندن کنید و چندان نگران مهارتهای خوانندگی خود نباشید، زیرا هدف شما از تمرین تنها عادت به بیان زبان انگلیسی است.
11-قرار دادن خود در موقعیتهای احتمالی
معمولا پیش از یک مصاحبه کاری یا کنفرانس درسی، افراد تلاش میکنند تا از طریق بازسازی صحنه و موقعیت به تمرین جملاتی بپردازند که باید بیان کنند. شما خود را در جایگاه مورد نظر تصور میکنید، پرسشهای احتمالی را پاسخ میدهید و حتی شاید بر روی زبان بدن و طرز بیان خود نیز کار کنید. این تمرین میتواند در تقویت مهارت اسپیکینگ شما نیز به شدت موثر باشد. تصور کنید که قرار است مصاحبهای کاری در پیش داشته باشید، ابتدا از طریق اینترنت پرسشهای رایج را جستجو کنید و سپس در برابر آینه بایستید و به آن پرسشها پاسخ دهید. حتما صدای خود را در طول تمرین ضبط کرده و یا حتی میتوانید از خود فیلم بگیرید. با بررسی صدا یا فیلم ضبط شده میتوانید مشکلات خود را شناسایی کرده و برای رفع آنها اقدام کنید.
12-صحبت با رباتها یا دستیار هوشمند
یکی از در دسترسترین منابعی که میتوانید جهت تقویت مهارت اسپیکینگ خود با آنها صحبت کنید، رباتها یا هوشهای مصنوعی هستند. اگرچه صحبت با آنها به تنهایی نمیتواند تاثیری در سطح زبان شما داشته باشد، اما به عنوان یک تمرین جانبی در بهبود تلفظ شما موثر بوده و جنبه سرگرمی دارد. به طور مثال شما میتوانید با Siri آیفون، Cortana در ویندوز، ربات کمبریج یا حتی Google Now صحبت کنید! البته برقرار کردن یک مکالمه به معنای واقعی با این ابزارها ممکن نیست، بلکه هدف از انجام این تمرین صرفا کار کردن بر نحوه صحیح کلمات است.
13-استفاده از اپلیکیشنهای تبادل زبان
در دنیای امروزه، ارتباطات آنلاین و مجازی جایگاه ویژهای پیدا کرده و در تمامی حوزههای زندگی حضور دارند. یکی از مهمترین کاربردهای این موضوع اخیرا در یادگیری زبان ظهور پیدا کرده است. در واقع شما میتوانید از طریق اپلیکیشنهای متعدد، دوستانی را از سراسر جهان پیدا کنید که در زبان مورد نظر شما مشترک و یا همزمان با شما در حال یادگیری آن زبان هستند. شما از طریق این اپلیکیشنها با آن افراد ارتباط برقرار کرده و در نتیجه دوست و همراهی برای تمرین مهارت اسپیکینگ خود خواهید داشت. Hello Talk، Bilingua، tandem و HiNative مشهورترین اپلیکیشنهای این گروه هستند.
14-یوتیوب و منابع آنلاین
یادگیری زبان در قرن بیست و یکم سادهتر از هر زمان دیگری است. شما میتوانید از طریق شبکههای اجتماعی، به صورت رایگان و خودآموز مهارتهای زبانی خود را تقویت کنید. در این راستا چند کانال یوتیوب در زمینههای مختلف در این راستا معرفی خواهیم نمود.
بهترین کانالهای یوتیوب آموزش زبان سطح مبتدی:
Easy English
Jennifer ESL
Speak English With Mr. Duncan
BBC Learning English
بهترین کانالهای یوتیوب آموزش زبان سطح متوسط:
VOA Learning English
EnglishClass101.com
On the GO with EF
بهترین کانالهای یوتیوب آموزش زبان سطح حرفهایی:
Business English Pod
Rachel’s English
بهترین کانالهای یوتیوب برای آمادگی آزمون آیلتس:
IELTS Essentials
IELTS Official
IELTS Simon
IELTS Advantage
IELTS Liz
بهترین کانالهای یوتیوب برای آمادگی آزمون تافل:
linguamarina
NoteFull TOEFL Mastery
MagooshTOEFL
TOEFL TV: The Official TOEFL iBT Channel
15-به نحوه بیان خود دقت کنید.
میزان تسلط و روان بودن افراد در زبانی خارجی بیش از هر چیز از نحوه سخن گفتن آنها مشخص میشود. به عبارت دیگر فردی که با سادگی و آرامش بیشتری سخن میگوید به مراتب از فردی که واژگان سختتری استفاده کرده ولی با آشفتگی و استرس صحبت میکند، مسلطتر و حرفهایتر به نظر میرسد. پس یکی از مسائلی که باید بر روی آن کار کنید تا سطح زبانی خود را ارتقا بخشید از طریق بهبود بخشیدن نحوه گفتار شماست.
بدین منظور بهتر است ابتدا متن صحبت خود را بنویسید و در دفعات اول از روی آن بخوانید. سعی کنید تا شمرده، آرام و سلیس صحبت کنید. با کمی تمرین بر نکات مربوط به intonation و stress نیز توجه کرده و تلاش کنید تا آنها را در صحبت خود منعکس کنید. میتوانید از تکنیک تقلید استفاده کنید و از روی فایلی صوتی یا ویدیویی متن خود را انتخاب کرده تا نحوه بیان گوینده را تکرار کنید.
منبع adabvisa.com
Leave A Comment